De beste natuurlijke middelen tegen depressie

De beste natuurlijke middelen tegen depressie

Depressie 

Ik voel me niet goed.’ Met deze zin laten we al sinds mensenheugenis weten dat er iets niet in orde is. Bij duidelijke lichamelijke klachten zijn we vrij snel in het ondernemen van actie: een afspraak bij de huisarts is zo gemaakt en na een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek of eender welk onderzoek weet je in de meeste gevallen wat er scheelt. Maar wat als je dat zinnetje gebruikt voor andere type klachten die je niet direct kunt aanwijzen? Wat als het met je gemoedstoestand te maken heeft en je maar niet uit die vicieuze cirkel komt? Angstig, gespannen of somber bent? Nergens zin in hebt, het liefst de hele dag in bed blijft en geen prikkels verdraagt? 

Maar liefst 4 op de tien mensen krijgt ooit te maken met een mentale aandoening in zijn of haar leven. Of het door de opkomst van internet en sociale media meer naar buiten komt, of dat dit juist redenen zijn dat die klachten meer aanwezig zijn; de waarheid is dat vandaag de dag mentale klachten nog nadrukkelijker aanwezig te zijn dan ooit tevoren. Van alle hoofdgroepen komen angststoornissen het meest voor, maar als afzonderlijke stoornis steekt depressie met kop en schouders boven de rest uit.  

Vanzelfsprekend komt depressie dus ook in onze moslimgemeenschap voor. Somberheid, geen levenslust, slecht eten, vermoeidheid en slaapstoornissen. Soms kampen mensen zelfs met suïcidale gedachten. Iedereen kan ermee te maken krijgen en de oorzaken zijn uiteenlopend. Het is daarom wel heel makkelijk als we depressie of mentale klachten als geheel bestempelen als ‘gebrek aan een sterke iman’. Het lijdt geen twijfel dat het versterken van de band met onze Schepper en het terugkeren naar het doel van onze existentie (ibadah) de klachten aanpakt, maar vanuit de soennah van onze Profeet (saaws) zijn een aantal middelen bekend die als een sabab kunnen fungeren en een depressie ook van binnenuit kunnen genezen. 

 

Talbina 

Talbina is een van de middelen die worden ingeschakeld bij een depressie. De Profeet (saaws) zei niet voor niets dat het rust schenkt aan het hart van de zieke en zijn verdriet verlicht.’ (al-Bukhari). Al-Bukhari overleverde ook dat wanneer een familielid van Aicha (raa) stierf, zij maaltijden met talbina bereidde, dit vervolgens aan de vrouwen aanbood en opnieuw de bovenstaande woorden benadrukte. Maar wat is talbina nu precies? 

Talbina is een combinatie van gerst en zemelen. Nadat dit op een rustig vuur is gekookt, wordt er honing en/of melk aan toegevoegd, waardoor er een papje ontstaat. Soms wordt dit ook verrijkt met rozijnen, dadels of walnoten. 

Ook in de Westerse geneeskunde zijn de voordelen van talbina inmiddels ontdekt. Zo heeft onderzoek al aangetoond dat talbina kan worden ingezet bij de behandeling van een te hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en diabetes. Daarnaast helpt het ook bij een moeilijke stoelgang en problemen aan de urinewegen, en beschermt het tegen hart- en vaatziekten.  

Klik HIER voor meer informatie of om te bestellen

Ginseng 

Mede vanwege de enorme gezondheidsvoordelen van ginseng, kun je deze wortel haast niet wegdenken uit de Chinese geneeskunde. Ginseng komt van oorsprong uit Noord-China en Noord-Korea maar wordt vanwege diens schaarste nu vooral gekweekt. Deze wortel staat erom bekend ingezet te worden bij stemmingsproblematiek, maar heeft ook heel wat andere voordelen. 

Om te beginnen zit ginseng boordevol vitamines en mineralen: vitamine A, B1, B2, B3, B5, B11, B12, C, magnesium, zink, ijzer, mangaan, chroom en foliumzuur. Daarnaast wordt ginseng bij verschillende aandoeningen toegepast. Het bestrijdt virale infecties en verlaagt het cholesterol- en suikergehalte in het bloed. Daarnaast heeft het ook een heilzame werking op het zenuwstelsel: het vermindert stress, vergroot het uithoudingsvermogen en energiegehalte en verbetert het geheugen en het concentratievermogen. Ten slotte wordt ginseng ook bij vruchtbaarheidsproblemen gebruikt en als dieetvorm bij het ondergaan van chemokuren.  

Klik HIER voor meer informatie of om te bestellen

Kamille 

In de categorie van kruiden die ontspannend en stressverminderend werken, is kamille een meesterkruid.

Het werkt kalmerend en wordt daarom veel ingezet bij stress, overspannenheid, nachtmerries, neurasthenie (zenuwzwakte) en slapeloosheid. Doordat het zenuwstelsel tot rust komt, worden problemen die daarmee gepaard gaan dus ook verlicht. Voor mensen die zich moeilijk kunnen ontspannen, is kamillethee daarom sterk aangeraden. Daarnaast wordt dit kruid ook gebruikt bij darmproblemen zoals gasvorming, obstipatie of juist diarree. Kamille werkt ook ontstekingsremmend, bijvoorbeeld bij blaasontsteking, tandwortelontsteking, sinusontstekingen en bij reuma of jicht (op de pijnlijke plekken). Ten slotte kunnen vrouwen kamille ook gebruiken om menstruatiekrampen te verlichten. 

Klik HIER voor meer informatie of om te bestellen

Saffraan

Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd, vanwege diens hoge kiloprijs die tot wel 30.000 euro kan oplopen en het tijdrovende productieproces (handwerk). Ter beeldvorming: voor een gram saffraan heb je zo’n 450 stampers nodig. De grootste productie saffraan komt uit Marokko en Iran. Saffraan wordt ook wel ‘het natuurlijke antidepressivum’ genoemd. Een meta-analyse gepubliceerd in Human Psychopharmacology heeft aangetoond dat saffraan net zo effectief is als de antidepressiva fluoxetinec

italopram en imipramine, maar dan met minder

 bijwerkingen. Dit maakt natuurlijke alternatieven met een saffraan extract een effectief alternatief. Symptomen van milde tot matige depressie bij volwassenen kunnen hiermee worden verminderd. Maar saffraan heeft ook andere gezondheidsvoordelen: dit kruid kan ook worden ingezet bij meerdere vormen van kanker. Daarnaast versterkt saffraan het afweersysteem, verlaagt dit het risico op hartfalen en verlaagt het ook de bloedsuikerspiegel. Het kan ook worden ingezet om het geheugen en het gezichtsvermogen te verbeteren. Ten slotte kan ook dit kruid worden gebruikt voor menstruatieklachten en werkt het eetlustverlagend, wat heel gunstig kan werken als men wil afvallen. 

Klik HIER voor meer informatie of om te bestellen

Lavendelolie 

De meeste mensen kennen lavendel vooral van parfums en cosmetica. Door de aangename geur van deze plant is het dan ook niet gek dat het hier veel voor wordt gebruikt. Maar lavendel staat ook bekend om de kalmerende werking die het heeft. Om te beginnen is het rijk aan vitamine A, E en linalool. Zo kan het ontspannend en slaapbevorderend werken en wordt het daarom vaak gebruikt bij slaapproblemen. Daarnaast wordt het ook ingezet bij hoofdpijn en spanningsklachten. Lavendelolie behandelt ook een aantal huidproblemen zoals acne, brandwonden en insectenbeten, vanwege diens bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen. Om diezelfde reden werkt het ook goed bij reumaklachten en om pijn bij sneetjes en wondjes te verzachten. Lavendelolie wordt ten slotte ook veel (preventief) als huid- en haarolie gebruikt. 

Klik HIER voor meer informatie of om te bestellen

Chih kruid 

Een minder bekend kruid dat ook voor depressie ingezet kan worden is het chih-kruid, ook wel artemisia genoemd. De meeste mensen kennen het als een vorm van bukhoor/wierook om er onprettige geuren mee weg te krijgen en ongedierte buiten te houden. Maar chih kan ook oraal worden gebruikt. Het kruid heeft dan een bittere smaak en moet met mate gebruikt worden. Het kan namelijk bij verkeerd of langdurig gebruik ook gevaarlijk zijn. Zo is het voor kinderen en zwangere vrouwen niet toegestaan. Daarnaast mag je bij een allergie voor kiwi, abrikozen en kamille dit kruid ook niet gebruiken. Echter, in de juiste hoeveelheden is het een waar wondermiddel voor diverse klachten. Het chih-kruid is bijvoorbeeld een bekende ‘ontwormer’ en wordt bij parasieten en wormen ingezet. Chih wordt ook als behandeling gebruikt bij andere spijsverteringsklachten, zoals obstipatie. Daarnaast helpt het ook bij allerlei type pijnen (gewrichtspijn, rugpijn, menstruatiepijn), aandoeningen van de luchtwegen (astma, bronchitis, verkoudheid), nierproblemen, malaria en zelfs kanker. Vanwege het sterke effect van dit kruid mag het slechts een keer per maand worden gebruikt. 

Klik HIER voor meer informatie of om te bestellen

Kurkuma 

Kurkuma kennen we met name van de Aziatische en Oosterse keuken. Maar er zijn steeds vaker mensen die verhalen dat kurkuma ook als anti-depressivum kan werken. Een Indiaas onderzoek uit 2014 toonde aan dat kurkuma zelfs net zo effectief kan zijn als prozac. Deze uitslag volgde nadat twee groepen volwassenen met een zware depressie gedurende een periode van zes weken waren gevolgd, waarbij de ene groep 1000 mg curcumine (de werkzame stof in kurkuma) en de andere groep 20 mg prozac toegediend kreeg. Het effect dat curcumine op de eerste groep had, bleek even sterk te zijn als bij de groep die prozac slikte. Wel moet erbij vermeld worden dat dit onderzoek later weerlegd is vanwege het gebrek aan een controlegroep, maar het grote, positieve effect dat de kurkumagebruikers daadwerkelijk hebben ervaren kan niet ontkend worden.  

 

Naast de positieve effecten die het kan hebben op je stemming heeft kurkuma ook andere gezondheidseffecten. Zo staat het erom bekend ontstekingsverlagende eigenschappen te hebben. Het wordt ook voor leverproblemen gebruikt zoals geelzucht, bij menstruatieproblemen, tegen artritis en als behandeling voor hartziekten en alzheimer. In combinatie met peper kan het zelfs ingezet worden ter bestrijding van verschillende tumoren.  

Klik HIER voor meer informatie of om te bestellen

Slot 

Ieder mens wordt in het wereldse leven op een bepaalde manier beproefd. De meeste mensen krijgen dus ook met fasen in het leven te maken, waarin de mentale gesteldheid het zwaar te verduren krijgt; het moge duidelijk zijn dat hier geen enkele schaamte of taboe op mag rusten. Allah heeft voor elke aandoening of ziekte een medicijn nedergezonden, dus ook degenen die zijn beproefd met een depressie hoeven hier niet om te treuren (!); ook voor hen is genezing met de wil van Allah mogelijk. Hierbij heeft het de voorkeur medicijnen die in de natuur terug te vinden zijn eerst te proberen, opdat je daarmee de heftige bijwerkingen en negatieve effecten opheft die de chemische alternatieven op het lichaam kunnen hebben. 

 

 


 

Interview met Houssain over depressie!